miody

    Miody – zdrowe i lubiane przysmaki

    Miody polskie to prawdziwe skarby natury, które pozyskujemy z nektarów roślinnych oraz spadzi dzięki wytrwałej pracy pszczół. Dar ten powszechnie wykorzystywany jest jako produkt spożywczy, a także znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce oraz medycynie. W zależności od rodzaju pożytku, czyli zebranych przez pszczoły surowców, uzyskujemy różne gatunki miodów. Różnią się one między sobą nieco nutą smakową, barwą i również właściwościami. Każdy z nich jednak posiada wartości odżywcze, regeneracyjnelecznicze.

    Tak więc wprowadzając wybrane miodki do codziennego menu nie tylko osłodzimy swoje życie, ale przede wszystkim zapewnimy sobie dużo cennych składników, które wywierają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.

    Miody polskie – pospolite gatunki

    Miód, który pozyskujemy z naszej polskiej natury jest bardzo cenionym produktem przez wiele już pokoleń. Dlatego też zajmuje on szczególne miejsce w domowych spiżarniach i kuchniach. Ów słodki smakołyk nabywamy najczęściej w pasiekach, na przykład rodzinnej Pasiece Stefanek w Mielcu. Jej właściciele corocznie raczą swoich Klientów słoiczkami, w których znajdują się przepyszne miody polskie. Jakie więc najczęściej gatunki możemy spotkać w pasiekach, na bazarach i jarmarkach świątecznych? Główne rodzaje miodów to:

    – miód spadziowy,
    – miód gryczany,
    – miód leśny,
    – miód akacjowy,
    – miód lipowy,
    – miód faceliowy,
    miód malinowy,
    – miód nawłociowy,
    – miód wrzosowy
    – miód wielokwiatowy.

    Miody w polskiej kuchni

    Miód zamiast cukru! Często słyszymy takie oto zdanie. I jak łatwo zauważyć bardzo dużo osób używa miodku do słodzenia codziennych napojów, na przykład herbaty lub kawy. Należy jednak pamiętać o kaloryczności tego produktu, gdyż miód jest cięższy od cukru. Tak więc najlepiej dwie łyżeczki cukru zastąpić jedną łyżeczką miodu, pamiętając aby nie dodawać go do zbyt gorącego płynu. Innym rodzajem napoju jest wszystkim znane mleko z miodem i masłem, które to stanowi pierwszą pomoc w okresie przeziębień i grypy. Dorośli smakosze piwa natomiast delektują się napitkiem z dodatkiem słodkiej miodowej nuty w połączeniu z przyprawami korzennymi. Nie brakuje również miłośników dań mięsnych z miodem, lub na jego bazie dodatkiem – w postaci sosów. Przepisów kulinarnych na tego rodzaju potrawy jest niezliczona ilość, a ponadto większość z nas lubi eksperymentować w kuchni na swój sposób, także z produktami pszczelimi.

    Desery miodowe – prawdziwy rarytas

    Zupełnie odmiennym rodzajem przysmaków są słodkie desery, ciasta i ciasteczka. Któż ich nie lubi? Zarówno najmłodsi jak i starsi domownicy często z nieskrywaną przyjemnością sięgają po tego rodzaju łakocie. Bardzo popularne dania na słodko z dodatkiem miodku stanowią naleśniki, tartaletki, babeczki lub kruche ciasteczka. I zapewne także każdy z nas poznał nieoceniony smak pieczonego jabłka z rodzynkami i tym zdrowym złotym darem natury. W wersji na szybko zaś możemy zaserwować sobie kromki smarowane miodem utartym z masłem, które dodatkowo możemy wzbogacić rozdrobnionymi suszonymi owocami, orzechami, kawą albo cynamonem.

    zdrowe miody

    Woda z miodem i cytryną na dobry początek dnia

    Woda z miodem i cytryną albo limonką to najczęściej zalecany napój, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Połączenie tych składników z naturalną wodą stanowi kombinację doskonałą. Cytryna będąca źródłem witamin plus miód bogaty w mikroelementy przede wszystkim wzmacniają odporność naszego organizmu. Dzięki czemu lepiej i szybciej zwalczamy infekcje lub im po prostu zapobiegamy. Dodatkowo napój ten pozwala zadbać o prawidłowe nawodnienie, usprawnia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Jest to jednocześnie spora dawka energii, która wpływa niezwykle korzystnie na nasz nastrój w ciągu dnia.